GAL Glicin por (500g)
Optimális vércukorszint, fiatal bőr, pihentető alvás; a glicin természetesen és egészségesen édesít.
Optimális vércukorszint, fiatal bőr, pihentető alvás; a glicin természetesen és egészségesen édesít.
A glicin egy természetes aminosav, mely nagy mennyiségben található meg a kollagénben. Mellékíz mentes édes íze miatt ételek/italok édesítésére is alkalmas. Hőálló, így süteményekbe és forró italokba is alkalmazható. Édessége kb a normál kristálycukoréval megegyező.
A glicin a kollagén típusú fehérjékben legnagyobb mennyiségben előforduló aminosav. Más fehérjeforrásokban csak kis mennyiségben fordul elő. Manapság sokkal kevesebb kollagén típusú fehérjét fogyasztunk mint őseink, hiszen a körömpörkölt, csontlé, kocsonya, pacal és hasonló ételek nem túl divatosak már. Jelentősen eltolódott tehát a fehérjebevitelünkből származó aminosavak aránya. (Például csökkent a glicin a többihez képest.) Evolúciónk során nem ez volt a jellemző, így felmerül a gyanú, hogy ennek káros következményei lehetnek. A glicinpótlás előnyös hatásai is ezt a sejtést erősítik.
Adagolás: Elalvás előtt 1-2dl langyos folyadékban (pl vízben) oldjon fel 1 púpos teáskanálnyit és lassan kortyolgassa el vagy víz nélkül szopogassa el. Javasolt étkezések után is egy keveset (1 csapott teáskanálnyit vagy 1 mokkáskanálnyit ) elfogyasztani, ha étkezésünkben nem voltak kollagén típusú fehérjék. Így az étkezés után fogyasztott glicin segíti a táplálkozással elfogyasztott aminosavak arányának kiegyensúlyozását. Kávéba vagy bármilyen folyadékba elkeverhető, süteményekbe is süthető. Kellemes, mellékízmentes édes íze van (azonban ha a port vesszük a szánkba közvetlenül, akkor az már-már kellemetlenül édes).
Miért fontos a glicin?
A glicin a kollagénben legnagyobb mennyiségben megtalálható aminosav. Mivel kollagénben gazdag húsokat manapság csak nagyon kevesen fogyasztanak, így az emberek glicinbevitele is túl alacsony.
A glicin nem tartozik az esszenciális aminosavak közé, mivel elő tudjuk állítani másból, azonban kutatások is igazolják, hogy nem vagyunk képesek annyi glicint termelni, amennyire szükségünk volna az egészséges működéshez.
Több kutatás is alátámasztja, hogy a glicin pótlása számos pozitív hatással jár, amelyek közül az alábbiakban bizonyult a legsikeresebbnek: