ÖSSZETÉTEL
100 g szirup tartalmaz: 90 g Akácmézet és 10 g fenyőrügyből (Pinus Pumilio Haenke) készített kivonatot (1:1)
JAVALLAT
A szirupban található fenyőrügy hozzájárul a légzőszervek egészségének fenntartásához. Köhögés csillapító hatású. Várandósság és szoptatás ideje alatt rendeltetésszerűen használható. Jóízű szirup Erdély szívéből.
ELLENJAVALLAT
Méhészeti termékekre allergiásaknak.
TÉNYEK A FENYŐRÜGYRŐL/ AMIT A FENYŐRÜGYRŐL TUDNI ÉRDEMES:
- a népi gyógyászatban a rügyeket, tobozokat, gyantát és a tűleveleket használják
- a rügyeket tavasszal gyűjtik be
- illóolajokat, keserűanyagokat, tanninokat, fitoncidokat, bioflavonoidokat, C-vitamint, gyantákat, pinitolt, coniferozidot tartalmaz
TÉNYEK A MÉZRŐL/ AMIT A MÉZRŐL TUDNI ÉRDEMES
- természetes szénhidrátokban, cukrokban gazdag, vitaminokat (többek között B1, B2, B6, PP, H, PP, CC, folsav), ásványi anyagokat (többek között nátrium, kálium, foszfor, magnézium, réz, mangán, vas), szerves savakat és enzimeket (például amilázt) is tartalmaz.
A FENYŐRÜGY ELŐNYEI
- légúti fertőtlenítő, nyugtató, antimikrobiális - heveny légúti fertőzésekben (nátha, orrdugulás) enyhíti a torokfájás és a száraz torok tünetét
- folyósítja a hörgőváladékot, segíti annak felköhögését – hatékony lehet hurutos köhögés esetén
- antiszeptikus hatása miatt gombás fertőzésekben is hasznos lehet
- vízhajtó, antiszeptikus tulajdonsága miatt - húgyúti fertőzésekben
- külsőlegesen alkalmazva, reuma elleni, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, elősegíti a sebek gyógyulását
- bioflavonoid és C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert
- keserűanyag tartalmánál fogva serkenti az emésztőnedvek termelését, javítja az emésztést
A MÉZ ELŐNYEI
- gyorsan felszívódó, gyorsan ható energiaforrás
- természetes édesítőszer
- immunrendszer erősítő
- antiszeptikus és gombaölő hatása miatt hasznos lehet felső légúti fertőzésekben, nyugtató hatása miatt enyhíti a torokfájást, nyugtatja a légutakat